Ameri posrnuli, Meksikancima samo bod

Poslednja od tri utakmice 1. kola završne faze KONKAKAF zone, Panama - Kostarika, završena je, takođe, bez pobednika - 2:2 iako je Panama, posle samo 26 minuta igre, imala prednost od 2:0.



Utakmica u San Pedro Sulu počela je onako kako su Amerikanci priželjkivali, jer ih je Klint Dempsi doveo u vođstvo u 36. minutu. Samo četiri minuta kasnije izjednačio je Huan Karlos Garsija da bi sva tri boda Hondurašanima doneo Džeri Bengtson 11 minuta pre kraja susreta.


Meksikanci su protiv Jamajke važili za apsolutnog favorita iz više razloga. Prvi, što ih mnogi, s pravom, smatraju favoritom u kvalifikacijama. Drugi, što su dobili prethodnih pet utakmica protiv Jamajke sa gol razlikom 23:1 i, najzad što su poslednji put na stadionu Acteka igrali nerešeno 9. novembra 1997. godine kada im je odolela Kostarika. Rezultat je tada bio 3:3.


Više od 40.000 navijača, međutim, ostalo je razočarano jer njihovi miljenici prvi put posle 30 utakmica na stadionu Acteka nisu postigli gol!


Za Jamajku osvojen bod je, bez sumnje, veliki kao kuća, dok će Meksikanci ovaj gubitak morati da nadoknade na nekom drugom terenu ukoliko žele u Brazil.


Golovima Enrikesa i Toresa Panama je protiv Kostarike stekla veliki kapital već u uvodnih pola sata susreta, ali su Saborio i Brajan Ruis doneli bod svojoj reprezentaciji a Panamu, koja nikada nije učestvovala na Svetskom prvenstvu, udaljili od ispunjenja sna.



Kvalifikacije u KONKAKAF zoni nastavljaju se 22. marta utakmicama: Honduras - Meksiko, Jamajka - Panama i SAD - Kostarika.


Direktno pravo učešća na SP 2014, steći će tri prvoplasirane reprezentacija iz kvalifikacija, dok će četvrta ići u baraž.