Tinejdžer bolji od Lajovića

Srpski teniser Dušan Lajović završio je učešće na startu ATP turnira u čileanskom gradu Vinja del Maru pošto je izgubio od domaćeg takmičara Kristijana Garina sa 2:0 u setovima - 6:3, 6:4.



Dvadesetdvogodišnji Lajović, trenutno 166. na ATP rang listi, probio se u glavni žreb posle odličnih igara u kvalifikacijama, najavljujući uspešne nastupe na turniru koji se igra za nagradni fond od 410.000 dolara. Međutim, obrukao se porazom od šest godina mlađeg Garina, trenutno 920. na svetskoj rang listi, koji je dobio specijalnu pozivnicu od organizatora.


Čileanac u nastavku takmičenja igra protiv trećeg nosioca, 26. tenisera sveta Francuza Žeremija Šardija.


Učesnik turnira u Vinja del Maru je i bivši svetski reket broj jedan, Španac Rafael Nadal, kome će to biti prvi nastup posle sedmomesečne pauze zbog povrede kolena.


Punoletstvo na pripremama

Mladi fudbaler Crvene zvezde Nikola Karaklajić rekao je da želi da pokaže da iz omladinske škole dolaze talentovani igrači koji žele da nose dres uprkos svim problemima koje klub ima.



"Crvena zvezda je klub u kojem sam uvek želeo da igram i daću sve od sebe da se izborim za određenu minutažu. Želim da pokažem da iz omladinske škole dolaze zaista talentovani igrači koji žele da nose dres prvotimca uprkos svim problemima koje klub ima", rekao je Karaklajić za klupski sajt.


Karaklajić se po dolasku na drugi deo pripreme u Antaliji uspavao, pa je kažnjen zajedno sa cimerima Stefanom Mihajlovićem i Vukanom Savićevićem koji ga nisu probudili, tako da su im ostali prvotimci Zvezde šutirali na gol dok su oni bili okrenuti leđima.


"Kada smo stigli na drugi deo priprema bio sam jako umoran jer nismo spavali celu noć, pa sam zakasnio na večeru jer sam legao da odmorim. Miha me je probudio, ali smo sva trojica zaradili kaznu. Na svu sreću saigrači nisu bili precizni, pa nije bila mnogo bolna", kazao je Karaklajić.


Karaklajić je u utorak napunio 18 godina.


"Rođendan su mi prvi čestitali cimeri, a na doručku i svi ostali. Sebi sam pre svega poželeo da se nametnem treneru i da budem zdrav, a sve ostalo će doći ako budem dobar čovek i fudbaler", naveo je on.


Savićević je kroz smeh kazao da je sreća što njegovi saigrači nisu bili precizni prilikom odrađivanja kazne.


"Miha, Kare i ja smo zajedno u sobi, pa moramo da delimo i dobro i loše. Tim smo, pa je kazna bila za celu sobu. Odradili smo kaznu koju nam je ekipa odredila, a oni sva sreća nisu bili precizni", kazao je Savićević.


On je rekao je srećan što posle težih treninga klub prelazi na "fudbalske stvari".


"Odradili smo teži deo i polako prelazimo na veći rad na taktici, na formacijsko pomeranje. Slede i utakmice i sigurno da će nam biti lakše nego što nam je bilo", rekao je Savićević.


UEFA ispitivala Poleksića

Kako je navedeno iz Debrecina, UEFA je 2010. ispitivala Poleksića o pristupima pre "dve međunarodne utakmice". Posle izveštaja jednih danskih novina, Debrecin je potvrdio da se radi o njihovim utakmicama protiv Liverpula i Fiorentine.



UEFA je naknadno preuzela akcije zbog utakmice protiv Fiorentine i suspendovala Poleksića na dve godine iz fudbala jer nije prijavio korupciju.


Fudbalski savez Engleske (FA) i Liverpul su saopštili da ne znaju ništa o sumnjama vezanim za utakmicu u kojoj je engleski klub dobio sa 1:0 u septembru 2009. godine.


Izveštaj danskih novina došao je posle objavljivanja Evropske policijske službe Europol da je 380 utakmica namešteno, među kojima i dve u Ligi šampiona, ali nije navedeno o kojim mečevima se radi.


Klubovi predstavljaju neregistrovane igrače

Predsednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije Slobodan Pajović rekao je danas da srpski klubovi neće moći da registruju nove igrače iako su ih predstavili kao pojačanja, sve dok ne izmire svoje obaveze.



"Krajnji rok za registraciju igrača je 8. februar. Iako mnogi klubovi predstavljaju svoja pojačanja, neće biti u mogućnosti da ih registruju dok ne izmire svoje obaveze", rekao je Pajović za sajt Fudbalskog saveza Srbije.


Mera zabrane registrovanja novih igrača važi za superligaše Crvenu zvezdu, Partizan, Novi Pazar, Smederevo, Rad, Slobodu i Jagodinu, kao i za prvoligaše Napredak i Novi Sad.


Pajović je kazao da su u utorak obaveze izmirili samo superligaš BSK iz Borče i član Prve lige Srbije Inđija.


"Obaveze su izmirili BSK Borča i Inđija i automatski su im ukinute zabrane registracije igrača. Apelujemo na sve ostale klubove kojima je izrečena ista zabrana da i oni izmire obaveze ili da postignu sporazume sa poveriocima kako bi stekli mogućnost da registruju igrače", rekao je Pajović.


Problemi sa bolidima na testiranju

Problemi sa pouzdanošću bolida koje su kao timski drugovi u Meklarenu imali Luis Hamilton i Dženson Baton prošle sezone nastavili su da ih muče i pre početka ove, pošto su timovi obojice imali probleme na testiranju u Španiji.



Baton je na stazi u Heresu završavao treći krug u promenjenom bolidu MP4-28, kada se auto "zakašljao" i stao, samo 10 minuta od početka testiranja. Pretpostavlja se da je u pitanju problem sa dotokom goriva.


Šampion iz 2009. godine pomogao je mehaničarima tima da pokriju bolid dok nije stigao kamion koji ga je prevezao nazad do boksa.


Britanac do popodneva nije završio nijedan takmičarski krug.


Luisov suvozač iz novog tima Mercedesa, Niko Rozberg doživeo je spektakularniji kvar, pošto mu je iz zadnjeg dela njegove Srebrne strele izletela vatra, a onda i dim, i to tek pošto je postvio vreme od 80,3 sekunde za krug.



Remi Partizana i Liteksa u Antaliji

Fudbaleri Partizana odigrali su nerešeno 1:1 sa bugarskim Liteksom u prijateljskoj utakmici na pripremama u Antaliji.



Crno-beli su poveli u 11. minutu pogotkom Nikole Ninkovića, a konačan rezultat postavio je Ismail Isa u 67. minutu.


Poslednju kontrolnu utakmicu u Antaliji, šampion Srbije igra sutra protiv kineskog Šandonga, koji trenira Radomir Antić.


Ekipa Partizana se 7. februara vraća u Beograd, a šest dana kasnije odlazi u Portorož, gde će odraditi još sedam dana priprema.


Prolećni deo šampionata počinje 27. februara, a Partizan u prvom kolu gostuje BSK-u u Borči.



Pogba: Šta je - tu je...

Mladi fudbaler Juventusa Pol Pogba rekao je da nije razočaran što ga selektor Francuske Didije Dešam, uprkos odličnim partijama u dresu italijanskog šampiona, još nije pozvao u A reprezentaciju.



"Nisam razočaran, nije tako strašno. Nastaviću da igram fudbal onako kako znam, a Dešam, ako me pozove, pozove", rekao je Pogba.


Pogba je letos stigao u Juventus iz Mančester Junajteda i već u prvoj sezoni izborio se za status prvotimca.


Sjajna forma kulminirala je pre dve nedelje kada je u trijumfu protiv Udinezea 4:0 postigao dva pogotka.


"Napustio sam Mančester Junajted da bih imao priliku da igram više i ta želja mi se ostvarila u Juventusu. Postigao sam dva gola protiv Udinezea, ali karijera se ne gradi samo na tome. Morate iznova da se dokazujete", kazao je Pogba.


On je ove sezone odigrao 20 utakmica u dresu Juventusa i postigao četiri gola.


Užasan pad Vonove

Najbolje iz Bundeslige

Mekliš napustio Notingem Foresta

U saopštenju koje je objavilo udruženje trenera navodi se da je Mekliš "izuzetno tužan što odlazi posle tako kratkog perioda".



Dvostruki evropski šampion trenutno je 11. u Čempionšipu, drugom po rangom takmičenju u Engleskoj.


"Veoma mi je žao što odlazim nakon tako kratkog perioda. Jednostavno, postoji razlika između uprave i mene u strategiji razvoja Notingema i ovo je bilo najbolje rešenje", kazao je Mekliš engleskim medijima.


Ekipa Notingem Foresta trenutno zauzima 11. mesto u engleskoj drugoj ligi sa šest bodova manje od šestoplasiranog Midlzbroa.



Notingem Forest je titulu klupskog prvaka Evrope osvojio 1979. i 1980. godine. Pored toga, ovaj klub je jednom bio šampion Engleske, ima i dva FA kupa, četiri Liga kupa i jedan evropski Superkup.


Odbijene žalbe Bugarske i Mađarske

"Ako se slični ispadi ponove, disciplinska komisija FIFA neće imati drugog izbora nego da izrekne oštrije sankcije, kao što su registracija meča služebnim rezultatom, oduzmanje bodova ili diskvalifikacija iz takmičenja", navodi se u saopštenju FIFA.



Mađarska publika je tokom prijateljskog meča protiv Izraela 15. avgusta uzvikivala "Prljavi Jevreji", "Buhenvald" i "Viva Musolini", a tokom intoniranja himne Izraela navijači su okrenuli ledja terenu.


Bugarski navijači su u oktobru vredjali Danca Patrika Mtiligaa imitirajući krike majmuna tokom utakmice kvalifikacija za Mundijal 2014. godine.


Mađarska će svoj naredni meč kvalifikacija za SP u grupi B protiv Rumunije u martu igrati pred praznim tribinama, dok će u grupi D Bugarska istog dana ugostiti Maltu, takodje bez prisustva publike.



Oba saveza kažnjena su novčano, Bugarska će morati da plati 35.000 švajcarskih franaka, a Mađarska 5.000 više.


Radnički bez Markovića i Vizera

Košarkaši Radničkog iz Kragujevca na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća igraće bez Stivena Markovića i Kajla Vizera, saopštio je danas klub.



Kragujevčani su odlučili da prijave Aleksandra Ćapina, Tarika Vajta i Miloša Borisova, dok je Metju Brajan Emening dobio prednost u odnosu na Kajla Vizera. Zbog povreda na spisku prijavljenih nema Marka Vortingtona i Ratka Varde.


Košarkaški savez Srbije (KSS) je u martu na sednici doneo pravilnik da najviše četiri stranaca mogu igrati u Kupu Radivoja Koraća i Superligi Srbije.


Aktuelni šampion Partizan zbog toga neće moći da računa na Francuza Žofrija Lovernja, a Crvena zvezda centra Eltona Brauna.


Kup Radivoja Koraća biće održan u Kragujevcu od 7. do 10. februara, a u četvrtfinalu će se sastati Mega Vizura - Vršac, Partizan - Sloboda, Radnički - Metalac i Crvena zvezda - Vojvodina.


Turska najgora, Srbija čista

Opširna istraga Evropske policije (Evropol) do sada je pokazala da je od 380 sumnjivih utakmica u Evropi, najviše, njih 79, odigrano u Turskoj, a zasad na spisku nema Srbjie, preneli su italijanski mediji.



Kako je objavio ugledni sportski dnevnik "Gazeta delo Sport", posle Turske, slede Nemačka (70 utakmica), Švajcarska (41) i Finska (32).


U Mađarskoj je sumnjivo 20 mečeva, jedan manje u Belgiji, a u Hrvatskoj je pod istragom 18 utakmica. Na dnu spiska su Austrija (16) i Slovenija i Bosna i Hercegovina sa po sedam mečeva.


Evropska policijska služba (Evropol) istražuje više od 680 mečeva, koji su pod sumnjom da ih je namestila kriminalna grupa iz Singapura.


Sumnjivi mečevi, od kojih su neki već bili predmet uspešne istrage, odigrali su se u periodu od 2008. do 2011. godine.


Oko 380 utakmica koje su pod lupom Evropola igrano je u Evropi, a oko 300 je identifikovano u Aziji, Latinskoj Americi i Africi.


Namešten meč Liverpula i Debrecena

Istraga Evropola otkrila je da je više od 380 fudbalskih utakmica u prethodnih nekoliko godina bilo namešteno, a dan kasnije bura je na Ostrvu. Danski "Ekstra Bladet" otkrio je da je nameštena utakmica Lige šampiona između Liverpula i Debrecena (1:0) odigrana 2009. godine.



Navodno, nije dokazano da je bilo ko iz Liverpula učestvovao u nameštanju meča, ali je sigurno da je glavni učesnik bio golman mađarske ekipe Vukašin Poleksić. Crnogorski golman naknadno je kažnjen od strane UEFA zabranom igranja dve godine, pošto je otkriveno da je umešan u nameštanje još jednog meča Lige šampiona, te godine protiv Fiorentine (3:4).


Poleksić je tvrdio da je nevin i slučaj je prosledio Sudu za arbitražu u sportu, koji je doneo odluku da je kriv i da je dokazano da je imao kontakte sa kriminalnom grupom koja je nameštala mečeve širom Evrope.


Najveći deo posla u okviru istrage Evropola odradila je policija Bohuma, koja je 2011. godine pronašla dokaze o nameštanju mečeva od strane Hrvata Anta Šapine, koji je kasnije osuđen na kaznu zatvora od pet godina.



Evropol je otkrio protivzakoniti profit od osam miliona evra, ali je istakao da se najverovatnije radi o "vrhu ledenog brega".


Čelnici Liverpula su u ponedeljak uveče saopštili da niko iz Uefe niti iz Evropola nije kontaktirao klub i što se njih tiče niko od igrača ili članova Uprave kluba nije uradio bilo šta loše.


Povređen Klose

Nemački internacionalac je u dosadašnjem toku Serije A postigao 10 golova za nebesko-plave.



"Klosea je jutros posetio profesor Miler Volfhart iz Minhena, koji je konstatovao povredu ligamenata desnog kolena. Miroslav će sutra otputovati za Nemačku i početi lečenje kod specijaliste. Predstoji mu sedam do osam nedelja pauze", navodi se u saopštenju Rimljana.



Kloseu je ovo druga sezona u rimskom klubu, za koji je postigao 27 pogodaka na 58 mečeva.


Pobednički pohod Lebrona Džejmsa

Džejms je utakmicu završio sa 31 poenom, pri čemu je iz igre pogodio 13 puta iz 14 pokušaja! Sjajnu partiju oplemenio je sa osam skokova i isto toliko asistencija i zbog svega je zasluženo proglašen najkorisnijim akterom susreta (MVP).



"Nisam to planirao, samo sam napadao kad sam mogao, ulazio sam u reket i realizovao sam neke šuteve", rekao je Džejms posle meča.


Pobedi su doprineli i Kris Boš sa 23 poena i Dvejn Vejd sa 20 poena i čak 12 skokova.


Najefikasniji u Šarlotu bio je Ramon Sešns sa 18 poena, dok je Ben Gordon postigao 16.


Vašington je kod kuće pobedio LA Kliperse sa 98:90, iskoristivši odsustvo Krisa Pola i Blejka Grifina iz postave gostiju.



Pol je propustio osmu uzastopnu utakmicu zbog povrede kolena, ali je Grifinovo odsustvo bilo iznenadjenje za sve. Klupski lekar je odlučio da košarkaš ne može da igra zbog povrede tetive, a trener Klipersa Vini del Negro je obavešten o tome samo nekoliko minuta pre meča.


Vašingtonu je to bilo dovoljno da prekine seriju od četiri poraza i pobedi, predvodjen Martelom Vebsterom, koji je postigao 21 poen.


Najefikasniji u Klipersima bio je Džamal Kroford sa 28 poena.



"Sve ovo jako nervira, jer rušimo ono što smo sagradili tokom sezone. Ali, povrede se ne mogu kontrolisati, ne može se kontrolisati raspored i to što nam nedostaje toliko igrača. To ne sme da bude izgovor", rekao je Del Negro.


Klipersi su bili najuspešniji tim u ligi, a sada su pretrpeli sedmi poraz u devet utakmica, od čega šest u kojima nije igrao Pol.


Njujork je kod kuće pobedio Detroit sa 99:85 i tako zabeležio peti uzastopni trijumf. Nikse su do pobede predvodili Karmelo Entoni sa 27 poena i Tajson Čendler sa 20 skokova, treći put uzastopno, čime je izjednačio rekord kluba.


Njih dvojica su imali i opkladu koju je izgubio Čendler, tako da je ovaj centar rođen u Kaliforniji i navijač San Francisko Fortinajnersa u NFL ligi morao sa novinarima da razgovara noseći kačket Baltimor Rejvensa, za koje navija Entoni.



"Ovo mi je ulepšalo dan. Imao sam lepo veče, a slučajnost je što je on imao tri utakmice sa 20 skokova. Ova slika će sutra svuda da bude", rekao je Entoni.


Portland je uspeo da u gostima pobedi Minesotu sa 100:98, odbranivši poslednji napad domaćina. Posle tri četvrtine slabe košarke, Blejzersi su vodili sa 19 poena prednosti kada su Vulfsi u poslednjoj četvrtini napravili seriju od 14:2 i prišli blizu, ali nisu uspeli da preokrenu.


Minesota je u prvom poluvremenu postigla samo 38 poena, najslabije u sezoni.


Portland je do trijumfa predvodio Lamarkus Oldridž sa 25 poena i 13 skokova, a zabeležio je i važnu blokadu u završnici, kojom je sprečio preokret Minesote.


Timberfvulfse su predvodili Evropljani: Riki Rubio završio je meč sa 15 poena i 14 asistencija, dok je Nikola Peković imao učinak od 13 poena i 11 skokova. Najefikasniji je bio Dante Kaningem sa 23 poena.


Rezultati utakmica:


Filadelfija - Orlando 78:61


Vašington - LA Klipers 98:90


Indijana - Čikago 111:101


Njujork - Detroit 99:85


Majami - Šarlot 99:94


Oklahoma - Dalas 112:91 (produžetak)


Minesota - Portlan 98:100


Juta - Sakramento 98:91


Lajović u konkurenciji Vinja del Mara

Dvadesetdvogodišnji Lajović, trenutno 166. na ATP rang listi, u prvom kolu turnira sastaje se sa čileanskim tinejdžerom, šest godina mlađim Kristijanom Garinom.



Bolji iz tog duela igraće u nastavku takmičenja protiv trećeg nosioca, 26. tenisera sveta Francuza Žeremija Šardija.


Turnir u Vinja del Maru igra se za nagradni fond od 410.000 dolara, a na njemu učestvuje i bivši svetski reket broj jedan, Španac Rafael Nadal, kome je to prvi turnir posle sedmomesečne pauze zbog povrede kolena.