Rampa za Split

Košarkaši Partizana pobedili su večeras u hali Pionir ekipu Splita sa 68:59 (17:17, 15:15, 17:20, 19:17) u utakmici 20. kola Jadranske lige.



Crno-belima je to bila 13. pobeda u regionalnom takmičenju, dok je ekipa Splita zabeležila 13. poraz.


Ključ pobede bila je fantastična igra crno-belih u odbrani u drugoj četvrtini, pošto su u ovom periodu potpuno neutralisali Splićane i dozvolili im da postignu samo pet poena.


U završnici utakmice gostima je koliko-toliko "proradio" šut za tri poena, ali je tada već bilo kasno da naprave bilo kakav preokret.



Kapiten Vladimir Lučić je sa 16 poena predvodio Partizan, a ĐorĐe Gagić dodao je na to još 10 poena. Jedini igrač sa dvocifrenim učinkom u gostujućoj ekipi bio je Srđan Subotić sa 18 poena.


Ekipu Partizana sledeće nedelje očekuje nastup na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu.


Najjači sastav za Šahtjor

Trener fudbalera Crvene zvezde Aleksandar Janković rekao je danas da od igrača očekuje naporan rad u drugoj fazi priprema, kako bi u prolećnom delu sezone bili bar 30 odsto bolji nego jesenas i na taj način ispunili očekivanja predsednika Dragana Džajića i svih u klubu.



"Prvi deo priprema prošao je dobro, ukljuujući i utakmice. U drugom delu imamo više utakmica, svi igrači imaće ravnopravnu minutažu, a i protivnici će biti jači. Izvesno je da će u poslednjem meču sa Šahtjorom igrati najjači sastav", rekao je Janković na konferenciji za medije na Marakani.


On je dodao da još nije izvesno da li će mladi Filip Janković putovati u Antaliju.


"Tu neke stvari nisu još uvek rešene. On je ranije podneo neki zahtev, za raskid ugovora, pa čekam da se to reši. Što se tiče ostalih mladih igrača očekujem da pokažu šta znaju, jer ih ja ne vodim na pripreme da bih ih izreklamirao, već da bi pokazali šta znaju i izborili mesto u timu", istakao je Janković.


Janković je prokomentarisao i status Milana Jovanovića i Nikole Maksimovića, koji će raditi u Beogradu.



"Igrači koji ne idu u Antaliju treniraće redovno u Beogradu, po istom režimu kao mi u Turskoj. Pokušaćemo da organizujemo neku prijateljsku, pa neka se izbore za mesto, neka pokažu šta znaju, poručio je Janković.


Crveno-beli sutra putuju u Antaliju, gde će ostati do 21. februara i za to vreme odigraće devet pripremnih utakmica.


Prvi protivnik biće austrijski Rid (8. februara), zatim slede dueli sa Lokomotivom iz Tbilisija (9. februara), Slovanom iz Bratislave (11. februara), Šanom iz Lihtenštajna (12. februara), Esbjergom (14. februara), Randersom (15. februara), Petrolulom (17. februara), amaterima Red Bula iz Salcburga (18. februra) i Šahtjora (20. februara).


Zvezda slavila u Solnoku

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večaras u gostima mađarski Solnok sa 96:83 (21:19, 25:30, 24:17, 26:17) u utakmici 20. kola Jadranske lige.



Izabranicima Vlade Vukoičića to je bila 14. pobeda u regionalnom takmičenju, dok je poslednjeplasirani Solnok zabeležio 15. poraz.


Crveno-beli su do pobede došli zahvaljujući dobroj igri u trećoj četvrtini, a najzaslužniji za preokret koji je nagovestio trijumf bio je Marko Simonović. On je utakmicu završio sa 10 poena, a "trojke" je šutirao 4-3, dok je najefikasniji bio Igor Rakočević sa 22 poena.


U ekipi Solnoka najefikasniji je bio Akos Horvat sa 13 poena, dok je Sead Šehović dodao 11, a isti učinak imao je i Rašad Bel.


Zvezda je nešto slabije ušla u meč i domaćoj ekipi dozvolila da na početku ima prednost od pet poena (5:0), potom je beogradski klub serijom od 9:0, preokrenuo rezultat, da bi na kraju prve četvrtine otišao na pauzu sa dva poena prednosti.


Solnok je u drugoj četvrtini odigrao izuzetno dobro u napadu, pogotovo u šutu za tri poena koji ih je na poluvreme odveo sa prednošću.



Zvezda je nesto slabije igrala u početku treće četvrtine, pa je domaća ekipa i povećala prednost sa poluvremena. Crveno-beli su od sredine trećeg perioda u potpunosti konsolidovali redove i na kraju zasluženo pobedili.


Beogradsku ekipu sledeće nedelje očekuju obaveze na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Kragujevcu.


U Zagrebu je u isto vreme igran meč između Cibone i Budućnosti, u kom je podgorički tim trijumfovao sa 73:60.


Delfini potopili Nemce

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se na završni turnir Svetske lige, pošto je večeras u Novom Sadu pobedila selekciju Nemačke sa 13:4 (4:1, 2:1, 5:2, 2:0) u utakmici četvrtog kola B grupe.



Vaterpolisti Srbije lako su u Novom Sadu savladali Nemačku, "delfini" su od samog starta uspostavili svoj ritam igre i samo se postavljalo pitanje sa kolikom razlikom će biti izražena pobeda.


Selektor Srbije Dejan Savić po završetku utakmice izjavio je da je njegova ekipa potpuno zasluženo stigla do trijumfa.


"Veliki broj faulova u napadu rezultat je čudnog kriterijuma sudijskog para, ali mi smo se vrlo brzo prilagodili i bez problema rešili utakmicu u svoju korist", kazao je Savić.


On je dodao da je Svetska liga za reprezentaciju Srbije važno takmičenje i da će ga iskoristiti kako bi se što bolje pripremili za Svetsko prvenstvo u Barseloni.


Kapiten Srbije Vanja Udovičić na početku je čestitao selektoru Saviću na sjajnom debiju na toj funkciji.



U svom prepoznatljivom, šaljivom tonu, kapiten je kazao da je ovo najveća pobeda Savića u karijeri, veća od svih onih koje ostvario kao igrač.


"Od samog starta uspostavili smo ritam koji nam odgovara i nije bilo problema. Teško je izgubiti pred ovakvom publikom", rekao je Udovičić.


Izabranici Dejana Savića u sledećem kolu, koje se igra 27. marta, gostuju selekciji Španije.


Završni turnir Svetske lige održaće se od 11. do 16. juna, a domaćin će najverovatnije biti ruski grad Kazanj.


SRBIJA: SRBIJA: Udovičić 2, D. Pijetlović 1 Mitrović 1, Mandić 2, Filipović 2, Nikić 1, Ćuk 2, Mandić 1, Prlainović 1, Gocić 1.


NEMAČKA: Kung, Maroška 1, Šroder, Real 1, Jungling, Opširnikat, Mošek 1, Šiler, Oeler 1, Šoderbek, Bukovski, Glaser.


Filip Janković traži raskid ugovora

Fudbaler Crvene zvezde Filip Janković zatražio je raskid ugovora i zbog toga neće putovati na pripreme sa ekipom u Antaliju.



Kako se navodi na Zvezdinom sajtu, Janković je odbio da povuče tužbu prema klubu i zbog toga neće putovati sa ekipom na pripreme u Antaliju.


Takav stav bio je dovoljan šefu stručnog štaba da spisak skrati za jedno ime i ostavi Jankovića u Beogradu, za šta je dobio podršku rukovodstva.



"Moja ideja je bila da mladog Jankovića pustim da se bori za svoju minutažu u prvom timu. To je nemoguće u slučaju kad postoji njegova tužba prema klubu za raskid ugovora. Idemo dalje, ali samo sa zadovoljnima i koncentrisanima", rekao je trener Crvene zvezde Aleksandar Janković.


Filip Janković ima 18 godina, a za crveno-bele odigrao je ukupno tri utakmice.


"Vučici" prekipelo

Iskusni češki trener Zdenjek Zemen nije više trener fudbalera Rome, potvrdio je danas rimski klub.



Zeman je dobio otkaz nakon sinoćnje blamaže protiv Kaljarija (2:4), na domaćem terenu, posle čega je oko 500 navijača protestovalo ispred Olimpijskog stadiona. Ekipu će privremeno voditi Aurelio Andreacoli.


Italijanski mediji kao kandidate za novog trenera Rome navode Marka Đampaola, Valtera Novelina, kao i bivšeg selektora Francuske Lorana Blana.


Roma trenutno zauzima osmo mesto na tabeli sa skorom od 10 pobeda, četiri remija i devet poraza.


Inter je ostvarenje sna

Fudbalski reprezentativac Srbije Zdravko Kuzmanović rekao je danas da je prelazak u Inter ostvarenje njegovog sna i da se nada da će u dresu neroazura biti uspešan kao Dejan Stanković.



"Veoma sam srećan, dolaskom u veliki klub kao što je Inter ostvario mi se san. Otišao sam u Štutgart jer sam želeo novo iskustvo u karijeri, ali nedavno sam osetio veliku želju da se vratim u Italiju. Odmah sam pristao kada sam video ponudu Intera, sve ostalo me nije zanimalo", rekao je Kuzmanović, koji će nositi plavo-crni dres sa brojem 17.


On je dodao da nije nervozan jer će igrati na San Siru, jednom od najpoznatijih svetskih stadiona.



"Dok sam igrao za Fiorentinu bio sam mlad, imao sam samo 19 godina, sada sam sazreo, iskustvo igranja u Nemačkoj mi je pomoglo da ojačam, jer Bundesliga zahteva izdržljivost. Posebno mi je drago što ću igrati sa Stankovićem. Oduvek sam maštao da budemo u istoj ekipi i nadam se da ću krenuti njegovim stopama", poručio je Kuzmanović.


Pre Štutgarta, Kuzmanović je igrao za italijansku Fiorentinu i švajcarski Bazel.


Čelsi pao u Njukaslu

Fudbaleri Njukasla savladali su večeras na svom terenu Čelsi sa 3:2 u jednom od derbi mečeva 25. kola Premijer lige, dok je Arsenal u Londonu bio bolji od Stouka sa 1:0.



Čelsijev "dželat" bio je novajlija u Njukaslu, Musa Sisoko koji je bio dvostruki strelac, a pobedonosni pogodak postigao je u poslednjim trenucima meča.


Reprezentativac Srbije Branislav Ivanović odigrao je svih 90 minuta za londonske "plavce".


Ekipa Arsenala se baš namučila da dođe do trijumfa protiv gostujućeg Stouka, a to im je na kraju omogućio Lukas Podolski pogotkom u 78. minutu iz slobodnog udarca.


Fudbaleri Evertona i Aston Vile u Liverpulu su podelili bodove (3:3), a bio je to okršaj Belgijanaca na suprotnim stranama, Maruana Felainija i Kristijana Benteka koji su postigli po dva gola.



Pobedu na domaćem terenu zabeležio je i Vest Hem koji je golom Endija Kerola u 77. minutu savladao Svonsi.


Kvins Park Renders - Norič 0:0

Arsenal - Stouk 1:0 (Podolski 78)

Everton - Aston Vila 3:3 (Aničebe 21, Felaini 69, 90 - Benteke 2, 61, Agbonlahor 24)

Njukasl - Čelsi 3:2 (Gutijerez 41, Sisoko 68, 90 - Lampard 55, Mata 61)

Reding - Sanderlend 2:1 (Kebe 7, 85 - Gardner 29. penal)

Vigan - Sautempton 1:2 (Kaldvel 25 - Lambert 64, Šnajderlin 85)

Vest Hem - Svonsi 1:0 (Kerol 77)

Fulam - Mančester Junajted


Nedelja: Vest Bromvič Albion - Totenhem, Mančester Siti - Liverpul.


Đurđić srušio Šalke

Fudbaleri Bajerna pobedili su danas na gostovanju ekipu Majnca sa 3:0 u utakmici 20. kola nemačke Bundeslige, dok je Nikola Đurđić golom u 90. minutu doneo pobedu Grojter Firtu protiv domaćeg Šalkea (2:1).



Ekipa Jupa Hajnkesa nastavila je pohod ka šampionskoj tituli i rutinski zebeležila 16. trijumf u šampionatu.


Gosti su poveli u 41. mintu preko Tomasa Milera, dok je hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić u drugom poluvremenu postavio konačan rezultat.


Mandžukić je protivničkog golmana savladao u 50. minutu posle sjajne asistencije Alabe, a drugi put u listu strelaca upisao se sedam minuta kasnije.


Grojter Firt je u Gelzenkirhenu šokirao domaći Šalke i došao do važne pobede u borbi za opstanak.



Srpski reprezentativac je do prvenca u Bundesligi došao u poslednjim trenucima meča. Prethodno je Šalke poveo golom Mišela Bastosa u 47. minutu, a pet minuta kasnije izjednačio je Klaus.


Fortuna je u Diseldorfu savladala Štutgart sa 3:1, zahvaljući dvostrukom strelcu Robiju Kruseu (10. i 37. minut), dok je pobedu domaćina "overio" Oliver Fink u 76. minutu.


Hofenhajm je slavio protiv Frajburga sa 2:1, dok pobednika nije bilo na na meču između Volfsburga i Augsburga.



Rezultati i strelci 20. kola Bundeslige:


Šalke - Grojter Firt 1:2 (Bastos 47 - Klaus 52, Đurđić 90)

Volfsburg - Augzburg 1:1 (Naldo 23 - Moravek 25)

Hofenhajm - Frajburg 2:1 (Voland 10, 26 - Kruse 4)

Majnc - Bajern 0:3 (Miler 41, Mandžukić 50, 57)

Fortuna - Štutgart 3:1 (Kruse 10, 37, Fink 76 - Gentner 60)

Hamburg - Ajntraht (18.30)


Nedelja: Nirnberg - Borusija Menhengladbah (15.30), Bajer Leverkuzen - Borusija Dortmund (17.30)


Odigrano juče: Verder - Hanover 2:0 (0:0)


Vetar u leđa

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović rekao je posle pobede nad Belgijom u prvom kolu Svetske grupe da je današnji dubl meč bio veoma težak, a da je svima vetar u leđa bila pobeda Viktora Troickog u singlu u petak.



"Čestitam igračima, svi su bili sjajni, krasi nas izuzetna timska atmosfera. Žao mi je što Janko nije bio sa nama, očekujem da se oporavi. Imali smo uzbudljive mečeve, pogotovo Viktorov duel. Novak je bio na visokom nivou, imao vetar je u leđa koji mu je dao Viktor u petak. Dubl je bio zaista težak, nikad ne možete da predvidite. Sada se polako fokusiramo na sledeći meč", kazao je Obradović posle meča za Radio-televiziju Srbije.


Srpski dubl Nenad Zimonjić i Viktor Troicki danas su u gradu Šarlroa savladali Stiva Darsisa i Robina Bemelmansa sa 3:1 i već posle tri meča rešili pitanje ukupnog pobednika.


"Nas dvojica smo igrali dobro, oni imali i sreće, najvažnije je da smo se dobro slagali, stalno smo bili u prednosti. Jedva čekamo sledeći meč, ići ćemo na pobedu", kazao je Troicki i dodao da zbog problema sa zadnjom ložom verovatno neće sutra igrati meč singla.


Protivnik Srbije u četvrtfinalu biće najverovatnije selekcija SAD, koja protiv Brazila vodi sa 2:0.


"Odlično smo igrali, pohvalio bih Viktora za jučerašnju pobedu. Posle takvog meča je danas opet izašao na teren, bilo je zadovoljstvo igrati. Svako od nas daje maksimum, to donosi rezultat. Nadam se da ćemo biti u punom sastavau u naradnom meču. Janku želimo brz oporavak", zaključio je Zimonjić.


"Orlovi" deklasirali Belgiju

Muška teniska reprezentcija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetske grupe Dejvis kupa, pošto je posle drugog dana stekla nedostižnu prednost od 3:0 protiv Belgije.



Odlučujući poen Srbiji doneo je dubl Viktor Troicki - Nenad Zimonjić, koji je savladao belgijski par Stiv Darsis /Roben Bemelmans sa 6:4, 6:4, 5:7, 6:4.


Srpski dubl je posle velike borbe i izgubljenog trećeg seta uspeo da iskoristi tek treću brejk loptu i zasluženo prođe u narednu rundu takmičenja. Meč je trajao dva sata i 50 minuta.


Zimonjić i Troicki su u trećem setu imali jednu meč loptu na servis Belgijanaca, ali nisu uspeli da je iskoriste, pa su potom srpski teniseri u narednom servis gemu izgubili svoj servis gem.



Prethodno su ubedljivo vođstvo za ekipu Bogdana Obradovića izborili Viktor Troicki i Novak Đoković. Troicki je posle preokreta savladao Davida Gofana sa 3:2 (1:6, 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, 6:4), dok je Đoković bez problema bio bolji od Olivijea Rohusa sa 3:0 (6:3, 6:2, 6:2).


Srbija će u četvrtfinalu od 5. do 7. aprila igrati protiv pobednika duela SAD-Brazil. Amerikanci trenutno vode sa 2:0.