Kup uživo: Borba za "Žućkovu levicu"

U četvrtak u kragujevačkoj dvorani „Jezero" počinje finalni turnir Kupa Radivoja Koraća, na kojem će se osam ekipa do nedelje boriti za prvi trofej u sezoni - "Žućkovu levicu".



Sasvim prirodno, najveće šanse za uspeh daju se srpskim učesnicima regionalne ABA lige, Partizanu, Crvenoj zvezdi i domaćinu Radničkom iz Kragujevca.


Šansu iz prikrajka tražiće i Mega Vizura, Vršac, Sloboda, Metalac i Vojvodina.

Finalni turnir u četvrtak od 18.30 otvaraju Mega Vizura i Vršac, dok od 21 čas igraju branilac trofeja Partizan i Sloboda. Pobednici tih duela sastaće se u prvom polufinalu, koje je na programu u subotu od 17 časova.


U petak od 18.30 igraju Radnički i Metalac, dok se od 21 čas sastaju Crvena zvezda i Vojvodina. Susret pobednika ta dva susreta zakazan je za 21 čas u subotu. Finale će biti igrano u nedelju od 21 čas.


Zanimljivo je da su tri ekipe „sa Jadrana", iako ističu nameru da osvoje trofej, ulogu favorita prepustile svojim konkurentima.


Biće snega na ZOI

Temperatura na skijaškom centru u Sočiju ove nedelje je oko 10 stepeni, za razliku od prošle kada je tu oblast zahvatio bio hladni talas i temperatula bila ispod nule.



U četvrtak je u Sočiju zabeležena temperatura od čak 19 stepeni, dok u planinskom delu grada iznosi 15.


Šef organizacionog odbora ZOI Dmitrij Černišenko rekao je da će u održavanju snega pomoći tehnologija koja će moći da se "nosi sa svim vremenskim izazovima".


"Možemo da garantujemo da će snega biti tamo", istakao je Černišenko.


Predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je danas potpredsednika Ruskog olimpijskog komiteta Ahmeda Bilalova zbg kašnjenja u izgradnji skakaonice za ZOI u Sočiju 2014.



Potpredsednik Vlade Rusije Dimitrioj Kozak saopštio je da je Putin razrešio Ahmeda Bilalova svih dužnosti, posle inspekcije kompleksa olimpijskih borilišta u Sočiju.


Skakaonica u Sočiju trebalo je prvobitno da bude završena 2011. godine.


Rusija danas obeležava tačno godinu dana do početka ZOI, koje smatra kao stvar nacionalnog ponosa.



Zimske olimpijske igre u Sočiju održaće se od 7. do 23. februara 2014.


Novo pravilo u Fed kupu

Ovo pravilo stupiće na snagu predstojećeg vikenda, u mečevima prvog kola Fed kupa.



Izvršni predsednik ITF Juan Margets saopštio je da je novi pravilnik usvojen kao "odgovor na zahtev igrača i nacionalnih federacija".


Ukoliko rezultat bude 3:1, igraće se dubl, a dosadašnji treći set zameniće produženi tajbrejk.


Pajović četvrto pojačanje Partizana

Partizan je, nakon što je uspešno skinuo zabranu registracije pojačanja Fudbalskog saveza Srbije, u četvrtak na pozajmicu doveo Tomislava Pajovića, defanzivca moldavskog Šerifa.



U slučaju da igrač odgovori zahtevima igranja u Partizanu na način na koji se to očekuje, crno-beli će biti u poziciji da otkupe njegov ugovor.


Pajović ima 27 godina, a pre odlaska u Moldaviju nastupao je tri godine za Rad. Inače, prošao je omladinsku školu Partizana, u talentovanoj klasi sa Stefanom Babovićem, Milanom Smiljanićem, Borkom Veselinovićem, Nebojšom Marinkovićem...


Posle toga je nastupao za filijalu crno-belih Teleoptik, kao i za Dinamo iz Vranja, Bežaniju i Čukarički.


Pajović je četvrto pojačanje Partizana u zimskom prelaznom roku, a pre njega u klub su došli Brazilac Eliomar iz Javora i dvojac Predrag Luka i Nemanja Kojić iz Rada.


U petak počinje prodaja ulaznica

Ulaznice za tribine koštaće 300 dinara, za parter 600, za plavu i belu ložu 1.000, a za VIP ložu 1.200.



"Podsećamo da je od nedavno uspostavljen poseban režim ulazaka za sve one koji imaju sezonske i dnevne ulaznice. Svi oni sa sezonskim za A i B tribinu ulaziće na ulaz A, a sa dnevnim kartama za ove tribine na ulaz B. Oni s godišnjim kartama za tribinu C i D ulaziće na ulaz D, a sa dnevnim kartama za ove dve tribine na ulaz C", navodi se u saopštenju kluba sa Malog Kalemegdana.


Utakmica između Zvezde i Ulma igraće se u sredu, 13. februara, od 19.30 u hali Pionir, a ulazi će biti otvoreni u 16.00.


Pored Zvezde i Ulma, u Grupi L nalaze se još turski Galatasaraj i ruski Uniks, a sve četiri ekipe imaju po dve pobede i poraza.


Zvezda je u prvoj utakmici 9. januara pobedila Ulm u gostima sa 100:95.


Partizan platio dugove, Zvezda ni blizu

Partizan je uspeo, pretposlednjeg dana pre isteka roka, da izmiri obaveze koje su ga sprečavale da registruje nove fudbalere.



Crno-beli su uplatili 82.000 evra bivšem treneru Aleksandru Stojanoviću, kao i novac za nadoknadu Radničkom iz Kragujevca za stolice koje su navijači srpskog šampiona polomili na „Čika Dači".


Ovo znači da će Kojić, Luka i Eliomar Silva, tri zimska pojačanja Partizana, moći da buu registrovani. Ukoliko tim iz Humske bude u mogućnosti da dovede još neko pojačanje, on će to takoće biti u mogućnosti da učini.


Za razliku od njih, večiti rival, Crvena zvezda, nije uspela još uvek da reši svoje probleme, inače višestruko veće. Suočeni sa vrlo teškom i komplikovanom situacijom crveno-beli traže od Saveza odlaganje rokova.


Crvena zvezda neće uspeti do petka u ponoć, kada ističe rok, da odblokira račun i da izmiri dugovanja prema klubovima, bivšim igračima i bivšim trenerima.


To u praksi znači, prema aktuelnim pravilima Fudbalskog saveza Srbije, da crveno-beli neće moći da licenciraju ni Luisa Garida, ni Nikolu Petkovića za prolećni deo šampionata, pa samim tim ni eventualna dodatna pojačanja na koja su možda računali.


Potpredsednik Crvene zvezde Nebojša Čović, zadužen za finansije, još ranije je rekao da je Zvezdi kada do deblokade računa dođe, što je prvi korak ka razrešenju vrlo ozbiljne situacije, potrebno između 500 i 600 hiljada evra kako bi se i sportski deblokirala.



Toliko otprilike iznose dugovi prema Borcu iz Čačka, Javoru, Žarku Đuroviću, Slobodanu Maroviću, Vladanu Biniću, Dejanu Milovanoviću, Slavku Peroviću, Milanu Jeremiću, Milošu Reljiću, Marku Nikoliću, Danijelu Mihajloviću i Marku Peroviću.


Sportski direktor, zato, traži pomeranje rokova do početka sezone.


"Do tada bismo mogli da skupimo dovoljno novca i ispunimo uslove koji su stavljeni pred nas. Do petka - teško! Niko iz Crvene zvezde nije otišao ove zime, a prelazni rokovi i dalje traju u nekim zemljama. Drugim rečima, i dalje ima vremena da se u klub slije novac od nekog transfera", podseća Stojadinović, apelujući na FSS da ima sluha za probleme u kojima se ne nalazi samo Crvena zvezda.


Plušenko ne ide na SP

Aktuelni olimpijski vicešampion uspešno je operisan u Izraelu 31. januara.



Plušenko je prošlog meseca trebalo da učestvuje na prvenstvu Evrope u Zagrebu, ali je uoči nastupa u kratkom programu zbog povrede bio prinuđen da odustane.


Radujem se Anelki

Anelka (33) je tokom januarskog prelaznog roka iz Šangaja prešao u Juventus.



"Nema sumnje u njegov kvalitet. Uvek je pokazivao koliko vredi, navikao je da pobeđuje i ima veliko međunarodno iskustvo. Prvi utisci su veoma dobri", rekao je Matri za Skaj Sport Italija.


"Njegovo iskustvo biće veoma korisno, jer u našem timu nema mnogo igrača koji su igrali utakmice na evropskoj sceni", dodao je 28-godišnji fudbaler.


Juventus je prvi na tabeli italijanske lige sa tri boda više od drugoplasiranog Napolija, za koji Matri smatra da je najveći konkurent crno-belih u borbi za titulu.



"I Lacio postiže dobre rezultate, ali fudbaleri Napolija duže vreme igraju zajedno i trenutno su nam glavni rivali. Imaju dobre napadače, ali i u našem timu mnogi igrači mogu da postižu golove. Nije slučajno što smo postigli najviše golova u ligi", rekao je Matri.


Bolt oslovođen poreza

Pored Bolta, i ostali inostrani učesnici mitinga u Londonu biće oslobođeni obaveze plaćanja poreza.



"Drago mi je sto sam odobrio ovaj izuzetak od pravila", rekao je Ozborn.


Trostruki osvajač zlata na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. nije se pre toga takmičio u britanskoj prestonici još od 2009. zbog poreskih pravila koja bi mu praktično "ispraznila džep".


Miting u Londonu zakazan je za 27. juli na Olimpijskom stadionu i očekuje se da svih 80.000 mesta bude rasprodato.


Britanska poreska pravila utvrđuju obavezu da svi inostrani sportsti plate porez ne samo na zaradu na mitingu, već i na celokupni prihod, uključujući sponzorske ugovore. Uprkos izuzetku od pravila koje je britanski ministar finansija uveo, još nije potvrđeno učešće Bolta na mitingu u Londonu.


"Miting je samo dve nedelje pre prvenstva sveta u Moskvi, što znači da je prilično kasno. Ipak, radi se o Londonu i Olimpijskom stadionu, što je samo po sebi privlačno", rekao je Boltov menadžer Riki Sims.


Fudbal je čist sport

"Fudbal je ekipni sport i ne mislim da je potrebno da se neko dopinguje kako bi poboljšao svoje mogućnosti i sposobnosti. Naravno, ne mogu da tvrdim da niko od fudbalera nikada nije uzimao doping sredstva, ali ovaj sport je čist", kazao je Ronaldo španskim medijima.



Bivši predsednik Real Sosijedada Injaki Badiola ranije ove nedelje je izjavio da je taj klub u periodu od 2001. do 2007. godine kupovao zabranjene lekove i supstance za svoje fudbalere. Sadašnji čelnici kluba demantovali su ove tvrdnje, a to su uradili i neki igrači koji su u pomenutom periodu nastupali za Sosijedad.


Svetska anti-doping agencija saopštila je da pažljivo prati slučaj kluba iz San Sebastijana.


Ameri posrnuli, Meksikancima samo bod

Poslednja od tri utakmice 1. kola završne faze KONKAKAF zone, Panama - Kostarika, završena je, takođe, bez pobednika - 2:2 iako je Panama, posle samo 26 minuta igre, imala prednost od 2:0.



Utakmica u San Pedro Sulu počela je onako kako su Amerikanci priželjkivali, jer ih je Klint Dempsi doveo u vođstvo u 36. minutu. Samo četiri minuta kasnije izjednačio je Huan Karlos Garsija da bi sva tri boda Hondurašanima doneo Džeri Bengtson 11 minuta pre kraja susreta.


Meksikanci su protiv Jamajke važili za apsolutnog favorita iz više razloga. Prvi, što ih mnogi, s pravom, smatraju favoritom u kvalifikacijama. Drugi, što su dobili prethodnih pet utakmica protiv Jamajke sa gol razlikom 23:1 i, najzad što su poslednji put na stadionu Acteka igrali nerešeno 9. novembra 1997. godine kada im je odolela Kostarika. Rezultat je tada bio 3:3.


Više od 40.000 navijača, međutim, ostalo je razočarano jer njihovi miljenici prvi put posle 30 utakmica na stadionu Acteka nisu postigli gol!


Za Jamajku osvojen bod je, bez sumnje, veliki kao kuća, dok će Meksikanci ovaj gubitak morati da nadoknade na nekom drugom terenu ukoliko žele u Brazil.


Golovima Enrikesa i Toresa Panama je protiv Kostarike stekla veliki kapital već u uvodnih pola sata susreta, ali su Saborio i Brajan Ruis doneli bod svojoj reprezentaciji a Panamu, koja nikada nije učestvovala na Svetskom prvenstvu, udaljili od ispunjenja sna.



Kvalifikacije u KONKAKAF zoni nastavljaju se 22. marta utakmicama: Honduras - Meksiko, Jamajka - Panama i SAD - Kostarika.


Direktno pravo učešća na SP 2014, steći će tri prvoplasirane reprezentacija iz kvalifikacija, dok će četvrta ići u baraž.


Poraz od Engleske je dobar znak

Fudbaleri Engleske su na Vembliju pobedili selekciju Brazila sa 2:1, što je njihova prva pobeda nad petostrukim svetskim prvakom posle 23 godine. Golove su postigli Vejn Runi i Frenk Lampard, a za Brazil Fred.



Skolari nije zabrinut, pošto je i 2001. godine, kada je prvi put preuzeo nacionalni tim Brazila, na prvoj utakmici doživeo poraz, a godinu dana kasnije osvojio je Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji.


"Navikao sam da gubim prve utakmice, ali posle toga imam naviku da pobeđujem i osvajam takmičenja. Nisam razočaran i nisam tužan. Sve dok budemo igrali s jakim ekipama kao što su Engleska, Francuska i Italija, napredovaćemo", rekao je Skolari.


Ronaldinjo je zabeležio 100. nastup za nacionalni tim, a u 19. minutu promašio je jedanaesterac. On je posle 45 minuta zamenjen, ali ga je selektor uverio da u budućnosti na njega računa.



I u engleskom timu Ešli Kol zabeležio je 100. nastup.


Fudbaleri Engleske i Brazila igraće u junu novi prijateljski meč, a domaćin će biti južnoamerički tim.


San Antonio bolji od Minesote

Pored francuskog reprezentativca odličnu partiju u redovima "mamuza" pružili su Deni Grin sa 28 koševa i Leonard koji je utakmicu završio "dabl-dabl" učinkom: 19 poena i deset uhvaćenih lopti.


Bivši centar beogradskog Partizana Nikola Peković nastavlja sezonu uobičajenim ritmom ostvarivši još jednom dvocifren učinak u dve kategorije - 21 koš i deset skokova. Njegova dobra partija nije, međutim, pomogla Minesoti koja posle nešto više od polovine odigranih utakmica u ligaškom delu takmičenja ima skor od 18 pobeda i 28 poraza.



Aktuelni šampion NBA lige Majami uknjižio je četvrtu uzastopnu pobedu. Majami je ovog puta bio bolji od Hjustona (114:108), a kreatori novog uspeha bili su Lebron Džejms i Dvejn Vejd koji su ubacili više od polovine koševa svog tima.


Džejmsov učinak na kraju susreta iznosio je 32 koša, šest skokova i pet asistencija, dok je Vejd u svoju statistiku upisao 31 poen, osam asistencija i pet uhvaćenih lopti.


Na suprotnoj strani briljirao je Džejms Harden sa 36 koševa, 12 skokova i sedam asistencija. Odličan je bio i Turčin Omer Ašik koji je utakmicu završio sa 15 poena i 14 uhvaćenih lopti.


Rezultati:


Toronto - Boston 95:99

Filadelfija - Indijana 69:88

Vašington - Njujork 106:96

Orlando - L.A. Klipers 76:86

Klivlend - Šarlot 122:95

Atlanta - Memfis 103:92

Majami - Hjuston 114:108

Detroit - Bruklin 90:93

Nju Orleans - Finiks 93:84

Oklahoma - Golden Stejt 119:98

Dalas - Portland 105:99

Minesota - San Antonio 94:104 i

Juta - Milvoki 100:86