Namešten meč Liverpula i Debrecena

Istraga Evropola otkrila je da je više od 380 fudbalskih utakmica u prethodnih nekoliko godina bilo namešteno, a dan kasnije bura je na Ostrvu. Danski "Ekstra Bladet" otkrio je da je nameštena utakmica Lige šampiona između Liverpula i Debrecena (1:0) odigrana 2009. godine.



Navodno, nije dokazano da je bilo ko iz Liverpula učestvovao u nameštanju meča, ali je sigurno da je glavni učesnik bio golman mađarske ekipe Vukašin Poleksić. Crnogorski golman naknadno je kažnjen od strane UEFA zabranom igranja dve godine, pošto je otkriveno da je umešan u nameštanje još jednog meča Lige šampiona, te godine protiv Fiorentine (3:4).


Poleksić je tvrdio da je nevin i slučaj je prosledio Sudu za arbitražu u sportu, koji je doneo odluku da je kriv i da je dokazano da je imao kontakte sa kriminalnom grupom koja je nameštala mečeve širom Evrope.


Najveći deo posla u okviru istrage Evropola odradila je policija Bohuma, koja je 2011. godine pronašla dokaze o nameštanju mečeva od strane Hrvata Anta Šapine, koji je kasnije osuđen na kaznu zatvora od pet godina.



Evropol je otkrio protivzakoniti profit od osam miliona evra, ali je istakao da se najverovatnije radi o "vrhu ledenog brega".


Čelnici Liverpula su u ponedeljak uveče saopštili da niko iz Uefe niti iz Evropola nije kontaktirao klub i što se njih tiče niko od igrača ili članova Uprave kluba nije uradio bilo šta loše.