| by

0

"Đoković i Mari će vladati tenisom"

Tenisom će izgleda ponovo vladati dva čoveka, ali ovoga puta to će biti Novak Đoković i Endi Mari, napisao je trener Patrik Muratoglu u kolumni za Evrosport.



“U 2012. smo posle duže vremena videli da četvorica različitih igrača osvoje po jednu GS titulu. Od 2004. do 2010. dominirali su Federer i Nadal, dok se Novak Đoković nije umešao 2011, a čini se da je 2012. godina bila raskrsnica”.

“U kojem smeru će tenis sada ići? Izgleda da će njime opet vladati dva igrača, ali ovoga puta to će biti Đoković i Mari. To je tandem koji je osvojio tri prethodna velika turnira – Olimpijske igre, US open i Australijan open. Oni su preuzeli štafetu od prethodnog dvojca, koristeći Nadalovu povredu i pobeđujući Federera u ključnim duelima”, napisao je Muratoglu i nastavio:

“Đoković i Mari su prva generacija igrača koji ceo život igraju na ‘novim’ terenima. Sve podloge su se usporile u poslednjoj deceniji i približile su se jedna drugoj. Možda nije sluajnost što oni imaju slične stilove igre: neverovatno pokrivaju teren, efikasni su na riternu i osvajaju veliki procenat poena u kojima prvu lopticu vrate u teren. Rizik preuzimaju umereno i ne prave mnogo neiznuđenih grešaka”.

Muratolglu je potom postavio pitanje mogu li igrači koji su više napadački orijentisani da pariraju Đokoviću i Mariju, a ponudio je i odgovor.

“Federer je prikazao nešto od svog najboljeg tenisa u Australiji – bio je brz, eksplozivan, forhend mu je bio efektan, a servis izvanredan. Ipak, morao da je sagnwe glavu pred Marijem. Nole i Endi su kao poboljšane verzije Lejtona Hjuita iz najboljih dana. Mari je vratio 75% Federerovih prvih servisa u teren dajući mu mnogo manje lakih poena nego što je navikao. Takođe, Đoković i Mari su u razmenama mnogo moćniji nego što je Hjuit ikada bio i forhend im je mnogo već oružje. Kako odgovoriti? Napadački orijentisani igrači moraju malo da porazmisle o svom agresivnom pristupu – taktika Federera i igrača poput Conge previše je predvidljiva za ‘blokere’ tog kalibra. Ključno je dodati nešto novo – npr. da više eksploatišu drugi servis, što Federer nije činio protiv Marija. Isto važi i kada je Mari samo ‘blokom’ ostajao u poenu, Federer nije rano preuzimao punu kontrolu. Ali ako Federer i Conga private izazov Marija i Đokovića i naprave neke izmene, uveren sam da u budućnosti imaju šanse”.

Na kraju kolumne Muratolgu se posvetio i Rafaelu Nadalu – trener smatra da Nadal može da ‘prodrma situaciju’ još jednom pod uslovom da je potpuno zdrav.

Polovinom decembra Muratoglu je napisao tekst u kojem je rekao da je Đoković imao mentalne padove i da zato nije kompletan teniser.