Gubici klubova sve veći

UEFA je danas objavila finansijsku analizu u kojoj se navodi da se materijalna situacija pogorošala 2011. godine za polovinu prvoligaša, a ocenjuje se da fudbal oslikava ekonomsku situaciju u Evropi.



Dugovi klubova tokom pet godina su se utrostručili i sada iznose 1,7 milijardi evra, dok je cena plaćanja igrača skočila za 40 odsto na 8,6 milijardi evra.


"Ekonomske teškoće podigle su opštu svest o činjenici da se akcije više ne mogu odlagati", rekao je predsednik odeljenja UEFA za licenciranje klubova i finansijski fer-plej, Andrea Traverso. On je upozorio da je ekonomska kriza "otežala put do likvidnosti u mnogim evropskim zemljama".


"Raste broj klubova kojima je trenutno sužena mogućnost finansiranja. Ako ne promenimo ponašanje, može se desiti da poraste broj klubova koji se gase", rekao je Traverso.


UEFA je, međutim, pohvalila i ohrabrila neke vidove finansija klubova. Ukupni dug klubova čiji su računi analizirani pao je za oko 10 odsto i sada iznosi 7,7 milijardi evra, dok su prihodi u 2011. skočili za tri odsto na 13,2 miliona evra, što je u proseku rast za oko 5,6 odsto tokom poslednjih pet godina.