Ferari u Maranelu predstavio F138

Ekipa Ferarija predstavila je u petak u Maranelu novi bolid za ovogodišnji šampionat Formule 1 koji će nositi oznaku F138.



Ovogodišnji bolid, čije ime predstavlja kombinaciju godine i odavanje počasti V8 motorima koji će poslednji put biti korišćeni ove godine, 59. je jednosed po redu za italijansku ekipu.

Model F138 razvijan je u Tojotinom vazdušnom tunelu u Kelnu, posle odluke Ferarija da svoj zatvori da bi ga unapredio.

U italijanskoj ekipi se nadaju da će ovogodišnji bolid imati bolji start nego prošle godine, kada su vozači Ferarija bili oko dve sekunde iza glavnih konkurenata tokom testiranja. Uprkos tome, ekipa je uspela da se bori za titulu do samog kraja, pošto je Fernando Alonso imao šansu da je osvoji do poslednje trke u Brazilu, kada je ona otišla u ruke Sebastijana Fetela.

„Naš glavni cilj je da odmah imamo konkurentan bolid za naše vozače. Nažalost, prethodnih godina nismo uspevali o tome, tako da smo se potrudili da naša organizacija bude mnogo efektivnija kada testiranja krenu“, rekao je šef ekipe Ferarija Stefano Domenikali.

Tandem Ferarija i ove godine će činiti Fernando Alonso i Felipe Masa. Brazilac će prvi dobiti priliku da provoza novi bolid sledeće nedelje na „Heresu“, a Alonso će propustiti ta testiranja.