Rasmusen se dopingovao 12 godina

Danski biciklista Mihael Rasmusen u četvrtak je priznao da se dopingovao 12 godina u sklopu dogovora sa anti-doping telima.



38-godišnji Rasmunsen je izjavio da je koristio nedozvoljena sredstava od 1998. do 2010. godine, pre i pošto je odradio suspenziju za izbegavanje doping kontrola.

„Varao sam i lagao. Spreman sam da dobijem kaznu. Drago mi je što više ne moram da lažem, pošto sam to radio toliko dugo“, rekao je Rasmusen, koji je dodao i da se povlači iz biciklizma.

Po dogovoru sa Anti-doping zvaničnicima Danske, Sjedinjenih Država i Holandije, kao i Svetskom anti-doping agencijom, Rasmusen će priznati sve o svojim iskustvima sa dopingom, a takođe će imenovati druge vozače za koje zna da su koristili nedozvoljena sredstva. Zbog tog dogovora nije mu dozvoljeno da daje više informacija u ovom trenutku.

Rasmusen je priznao da je koristio EPO, insulin, hormon rasta, kortizon i druge nedozvoljene supstance, kao i transfuziju krvi.

Rasmusen je 2007. godine izbačen sa trke „Tur d’Frans“ u trenutku kada je vodio zato što je lagao gde se nalazio tokom priprema, što je prekršaj po anti-doping pravilima. Zbog toga je odradio suspenziju od 2007. do 2009. godine.

Priznanje danskog bicikliste je dolazi samo dve nedelje pošto je Amerikanac Lens Armstrong konačno priznao da je sedam puta trijumfovao na „Turu“, rekavši da je doping deo kulture biciklizma.