| by

0

Vilijan i Bekam zvezde dana

Okončan je januarski prelazni rok u zapadnoj Evropi, a najveći transfer napravio je ruski Anži koji je platio 40 miliona evra Šahtjoru za Brazilca Vilijana.



U centru pažnje bio je i Dejvid Bekam koji se vratio na kontinent i potpisao sa Pari Sen Žermenom do kraja sezone, poklonivši svoju platu (175.000 € nedeljno).

Pojačao se i Arsenal koji je doveo beka Naća Monreala iz Malage (12 miliona), Napoli je pozajmio štopera Rolanda iz Porta, dok je Kristofer Samba koštao KPR za 14,5 miliona evra i 115.000 nedeljno.

Što se tiče Srbije u centru pažnje bio je jedna Superligaš, Srem iz Jakova je poslao 18-godišnjeg Danka Kikovića u Porto. Bilo je najava iz tabora "velitih" ali ništa se nije dogodilo, Partizan je ostao bez tandema iz Rada, dok je Nikoli Maksimoviću propao transfer iz Zvezde u Fulam zbog radne dozvole. Ipak, kod nas prelazni rok traje još dve nedelje.

Što se tiče regiona, Dinamo je zaradio 11 miliona evra (može do 15) na transferu Matea Kovačića u Inter, dok je Hajduk prodao svoju nadu Josipa Radoševića Napoliju za 3 miliona evra.

Gledajući januar u celini, u centru pažnje bio je prelazak Marija Balotelija iz Mančester Sitija u Milan (20 miliona evra), te veliki posao Galatasaraja koji je doveo Didijea Drogbu i Veslija Snajdera.

Tok poslednjeg dana prelaznog roka:



22.30 Bek Malage Naćo Monreal karijeru će nastaviti u Arsenalu koji ga je platio 12 miliona evra.

22.20 Srpski tinejdžer iz Jakova Danko Kiković prešao je u Porto!

21.55 Napoli je pojačao odbranu pred nastavak borbe za Skudeto, doveo je 27-godišnjeg Brazilca Rolanda, na pozajmicu iz Porta do kraja sezone. U Napulj je poslednjeg dana prelaznog roka stigao i 18-godišnji Hrvat Josip Radošević (vidi 11.20).

21.51 Brazilski golmana Aleksander Marangon Doni napustio je Liverpul, za koji je odigrao samo četiri meča za dve sezone, i vratio se u domivinu gde je pojačao Botafogo SP, tim u kojem je počeo karijeru. Međutim, nije u pitanju ekipa iz Rio de Žaneira, za koji igra Klarens Sedorf, već imenjak petoligaš iz Ribeirao Preta, grada u državi Sao Paulo.

21.45 Norič nije uspeo da pojača svoj tim, Seltik je odbio pet ponuda za Garija Hupera, poslednju vrednu 10 miliona evra.

21.05 Vest Bromvič Albion i Kvins Park Rendžersi ponovo nisu postigli dogovor u vezi sa transferom napadača Pitera Odemvingija. Tim iz Birmingema je saopštio da Nigerijac nije dobio dozvolu da pregovara sa "policajcima". Odemvingi je već nekoliko dana besan jer ne može u KPR.

21.00 Još tri sata do kraja prelaznog roka

20.40 Engleski drugoligaš Blekburn Roversi raskinuli su ugovor sa crnogorskim reprezentativcem Simonom Vukčevićem. Spekuliše se da bi njegov novi tim mogao da bude kiparski APOEL.

19.45 I dok srpski klubovi igrače prodaju u Tursku ili druge lige vodećih evropskih zemalja, ili menadžeri zamajavaju kompletnu srpsku medijsku scenu, slaba liga u susedstvu ne predstavlja problem kada dođe prelazni rok. U istom danu iz HNL su u vodeće timove vodećih liga otišli Mateo Kovačić (Dinamo u Inter), Josip Radošević (Hajduk u Napoli) i Pedro Morales (Dinamo u Malagu).



19.32 Somen Čoji sledećih šest meseci igraće u Augzburgu kao pozajmljeni igrač Vest Broma. Još nekoliko desetina igrača u Nemačkoj na zvaničnoj transfer listi može da promeni klub, iako je prelazni rok gotov.

19.28 U Francuskoj PSŽ prosleđuje Matjua Bodmera u Sent Etjen, dok Alu Dijara iz Vest Hema stiže u Ren, da popuni prazninu nastalu odlaskom M'Vile.

19.22 Jedna od najbizarnijih priča ovog januara, fantomski transfer Nikole Maksimovića u Premijer ligu, neće se dogoditi. Igrač ne može do radne dozvole.

19.12 Stiven Vornok, nekad reprezentativac, sada ide u Čempionšip i pre nego što mu se Aston Vila pridruži. Ovog proleća on će nositi dres Lidsa.

19.09 Posle odličnog posla sa Džefom Kameronom prošle godine, Stouk se ponovo pojačava iz MLS: Brek Šej, krilo Dalasa, seli se na Britaniju.

19.08 Isak Kuenka prešao iz Barse u Ajaks na šestomesečnu pozajmicu.

19.02 Mauro Ikardi, "novi Leo Mesi", neće postati član Napolija, jer Sampdorija nije prihvatila 12 miliona evra. Prelazni rok okončan je i u Italiji. Još četiri sata do zatvaranja portugalskog tržišta, sat duže u Engleskoj.

18.54 Kad smo već kod Maksimovića, ni njegov drugi navodni novi klub ne zna ništa o njemu, ali je pun akcije. Posle Emanuelsona, krenuli su po još jednog Ajaksovca trenutno smeštenog u Italiji. Marten Stekelenburg je već poleteo u London iz Rima, ali dok je bio u avionu Roma je stopirala transfer. Holanđanin još nije sleteo i ne zna šta ga čeka. Za to vreme Kris Berd pregovara oko prelaska u Vest Brom.



18.45 A evo i Sitija. Godsvej Donjo, 18-godišnjak iz Gane, potpisao je za Građane, a onda odmah prosleđen na pozajmicu švedskom Jurgordenu. Ponikao je u akademiji "Pravo na san" za siromašnu decu Gane. Za Maksimovića na Etihadu niko nije čuo.

18.38 Gradski rival im očajnički traži napadača - Izgleda da Leandro Damiao ni ovog puta ne prelazi Altantik, a sada je pažnja usmerena na Lisandra Lopesa. Izgleda da pretragu rade po sličnosti imena...

18.29 Čudo na pomolu! Levi bek Malage i reprezentacije Španije Naćo Monreal na putu u London, gde ga čeka Arsenal. izgleda da Venger ipak kupuje zimi.

18.26 A i za zabavu se našlo mesta - Valter Pandijani i tek punoletni mu sin Niko potpisali zajedno za trećeligaški Atletiko Baleares kao slobodni igrači iz Viljareala.

18.25 Huan Pablo Kariso iz Lacija prešao u Inter.

18.21 Malo skretanje na reprezentativne teme: Didije Dešan objavio spisak Francuza za meč sa Nemačkom, 6. februara. PSŽ ima tri člana, što jeste iznenađenje. To što po trojicu imaju Arsenal i Njukasl teško da je začudilo ikoga.

18.12 Ludnica na istoku – Vilijan na pragu prelaska u Anži, jer je Šahtjor prihvatio novu ponudu – 40 miliona evra!

18.10 Fernando Gago, ne tako davno u Realu, provešće sledećih pet meseci u Veles Sarsfildu kao pozajmljeni igrač Valensije.

18.02 Napadač Bordoa Žisi, strelac drugog gola protiv Zvezde na kraju avgusta, prelazi u emirate, gde će igrati za Al Vasl, koji je nekad vodio Maradona.

17.58 Mohamed Sisoko, nekada član Valensije i Liverpula, ide iz PSŽ na pozajmicu Fiorenitini do kraja sezone. Viola ga može kupiti na kraju iste.



17.40 Dejvid Bekam prošao je medicinske preglede u Pari Sen Žermenu, a oko 17:40 pojavio se na pres konferenciji u Parizu. Njegov dolazak među "svece" je definitivno gotova stvar, a priča dana je da će igrati - besplatno. Sav novac od plate ide direktno u dobrotvorne svrhe.

17.35 Transfer Federika Facija iz Sevilje u Zenit za 7 miliona evra propao je igrač nije uspeo da postigne dogovor sa ruskim timom. Njegov ostanak u Andaluziji mogao bi da promeni stav Sevilje u vezi sa ponudom Evertona za Alvara Negreda (vidi 16.35).

16.54 Mario Baloteli, čuli ste već za njega, već prvog dana u crveno-crnom je zatresao mrežu. Bio je strelac jednog gola u prijateljskom meču Milana i lokalne ekipe Darfo Boario. Meč je završen 10:0.

16.50 Dan kada se zatvara prelazni rok ne bi bio zabavan da u njemu nema i priča sa ivice realnosti (videti pod: Maksimović). Hitovi dana su Dani Velbek, koji je viđe u blizini nekoliko ligaških stadiona, Beni Mekarti, kojeg su u Južnoj Africi pitali da li se vraća u Primeru, i Kirjakos Papadopulos, koji je po pisanju jednog danskog taboida na putu iz Šalkea u Senderjiske. Ceo klub iz gradića Obenro vredi otprilike koliko je tržišna cena grčkog reprezentativca.

16.47 Splićanin Livaja, koji je Partizanu dao gol u Ligi Evrope, ide u Atalantu, u sklopu razmene koja na Meacu vodi Esekijela Skelota.

16.46 Ajntraht je ostao bez balkanskog tandema Kačar - Livaja. Klub iz Frankfurta doveo je ranije tokom meseca Srđana Lakića, a u poslednjim danima prelaznog roka pokušao je da dovede Srbina Gojka Kačara iz Hamburga i Hrvata Marka Livaju iz Intera, ali nisu imali dovoljno novca ni za jednog.



16.35 Premijerligaš Everton želeo je da pojača svoj napad dovođenjen španskog reprezentativca Alvara Negreda, ali Sevilja ne želi da proda svog najboljeg strelca (19 utakmica, 9 golova).

"Nije u našim planovima da poslednjeg dana prelaznog roka prodamo tako važnu figuru kao što je nama Negredo. Ova priča može da se zaboravi", saopštio je izvor Sevilje.

Negredov menadžer Huanma Lopes je potvrdio da je Everton kontaktirao Sevilju u vezi sa napadačem, ali da posao nije izvodljiv.

"Nije moguće. Negredo je važan igrač Sevilje i ja sam apsolutno siguran da se ništa neće dogoditi u ovom prelaznom roku. Znam da su razgovarali sa Evertonom, ali nema šanse da se to dogodi. Sevilja jednostavno ne želi da ga izgubi, a da žele, tražili bi nenormalan novac za to", rekao je Lopes.

Sevilja inače poslednjeg dana prelaznog roka gostuje Atletiko Madridu u prvom meču polufinala Kupa Kralja (22:00), pa je nerealno očekivati da bi baš uoči tako važne utakmice prodali svog najboljeg golgetera.

16.30 Španski veteran Raul Tamudo vraća se u Rajo Valjekano, prenose španski mediji. 35-godišnji napadač se u predgrađe Madrida vraća iz meksičke Pačuke, a potpisaće ugovor do kraja sezone. Nekadašnji reprezentativac Španije je za Rajo igrao u sezoni 2011/2012 kada je postigao 9 golova u 32 utakmice.

16.23 Vezni igrač Valensije Fernando Gago mogao bi da se vrati u Argentinu i pojača Velez Sarsfild. 26-godišnji igrač je propustio trening "slepih miševa" u četvrtak, pa španski mediji pretpostavljaju da je blizu transfera u domovinu. Velez bi Gaga doveo na pozajmicu do kraja sezone, kada bi imao opciju da ga otkupi za 3,5 miliona evra. Gago je navodno nezadovoljan zbog otkaza treneru Manuelu Pelegrinu.

16.01 Celodnevni pregovori Stouka i Birmingema okončani su uspešno - Džek Batlend za 5 miliona prelazi na Britaniju. golman mlade reprezentacije Engleske odmah ide nazad na pozajmicu, a novom klubu se pridružuje za 6 meseci. To nam jasno govori da Asmir Begović tokom leta menja sredinu. Za reprezentativca BiH zainteresovani su manje-više svi vodeći klubovi na Ostrvu. Za sada, međutim, on ostaje u Stouku.



15.48 Za to vreme gospodari prelaznih rokova, čelnici QPR, i dalje su na tržištu, bar tako tvrdi najbolji igrač Rendžera Adel Tarabt. "Još dva ili tri igrača bi mogla da stuignu do ponoći", tvitovao je Marokanac.

15.46 Nade Liverpulovih navijača da će poslednji dan prelaynog roka doneti nešto spektakularno se opet neće obistiniti, ako je verovati novinarima koji kruže oko Enfilda i Melvuda. Doni po svemu sudeći odlazi u botafogo i vraća broj Brazilaca u klubu na 4, ali od dolaska Toma Insa izgleda da nema ništa.

15.35 Pre dve godine bi transfer Dijega Buonanotea privukao veću pažnju - Argentinac za 2,5 miliona prelazi iz Malage u Granadu.

15.26 Konačno prava priča - Čelsi je poslao ponudu Evertonu koja nije za odbijanje: 32 miliona funti za Maruana Felainija! Ovo je pravi transfer deadline day.

15.16 Posle višečasovne borbe sa papirima Emre Belezolu opet može da kaže da je član Fenera - pola godine posle odlaska u Madrid on se vraća na Šukru Saračolu za 350 hiljada evra. U prethdone četiri godine on je za Fener odigrao jednu utakmicu više nego za Galatu na početku karijere (103:102).



15.09 Posle serije kontroverznih informacija ispostavilo se da je ova faza pregovora Partizana i Rada oko tandema Kojić-Luka bila neuspešna, Građevinari su nezadovoljni strukturom ponude iz Humske. U međuvremenu mediji u Srbiji bruje o prelasku Nikole Maksimovića na Ostrvo, priča se o Fulamu i čak Mančester Sitiju, ali bukvalno nikakve informacije o tome ne postoje bilo gde izvan našeg govornog područja.

15.07 Dosadašnji napadač Svonsija Deni Grejem očekivano je prešao u Sanderlend. Nekadašnji prvi strelac Čempionšipa plaćen je 5 miliona funti, a ostaće u Crnim mačkama 3 i po godine. Grejem je ispao iz tima zbog promene taktike, a u Sanderlendu će verovatno odmah dobiti mesto u napadu uz Stivena Flečera.

14.36 Roberto Akvafreska, ne tako davno velika nada italijanskog fudbala, provešće ostatak sezone u Levanteu, kao pozajmljeni igrač Bolonje.

14.28 Aston Vila je uspela da ubedi jednog igrača da joj se priključi - klub u ozbiljnom problemu doveo je zadnjeg veznog Jakubu Silu iz Klermon Futa. Jeste francuski drugoligaš, ali po pisanju ljudi koji prate L2 Sila jeste ono što Vili treba - izuzetno čvrst i snažan igrač na sredini terena.

13.55 Evo i jednog sa istorijskom konotacijom - Marius Nikulae, pre jedne decenije zvezda rumunskog fudbala, ponovo stiže u Sporting. Nikulae je pre 12 godina došao među lisabonske lavove, pošto je već sa 19 godina ušao u reprezentaciju. Posle uspešne četiri sezone izgubio se na mapi, igrao za Invernes i Kavalu, da bi posle dve dobre sezone u svojoj zemlji i povratka u reprezentaciju dobio novu šansu u Portugalu. Međutim, izgleda da mu je sreća okrenula leđa - pre dolaska u Vaslui on je na početku sezone igrao u Superkupu za Dinamo iz Bukurešta, a po propisima FIFA nije dozvoljeno igrati za tri tima u istoj sezoni... Drama će se još razvijati i čekaće se tumačenje, a od razvoja situacije zavisi i da li će Riki van Volfsvinkel promeniti klub.



13.49 Ajaksova škola u poslednje vreme više se bavi preprodajom nego proizvodnjom. Jedan od igrača koji su u njoj zaista i počeli, Urbi Emanuelson, provešće ostatak sezone u Fulamu kao pozajmljeni igrač Milana. Martin Jol zatvorio je svoju meku levu stranu.13.45 U Nemačkoj je prelazni rok završen, ali su neki igrači prijavljeni na zvaničnu transfer listu Bundeslige i još uvek mogu da promene tim. Među njima je i Gojko Kačar, a novo ime u nemačkom fudbalu je Eureljo Gomeš, koji je posle pada na začelje liste golmana u Totenhemu na korak od Hofenhajma.

13.27 Kris Samba je konačno potpisao za QPR (vidi 11.40), ugovor je na četiri i po godine, 100 hiljada funti nedeljno. Ekstravagantno za čoveka od 29 godina, ali klub sa Loftus Rouda ima novaca, a nema vremena za eksperimente.

13.19 Iako su ga mediji povezivali sa Čelsijem i Mančester Junajtedom, golman Stouka Asmir Begović rekao je da nema nameru da menja sredinu.

13.06 Interesantna zamena napadača - Stiv Morison, krupni napadač Noriča, prešao je u Lids, dok će na suprotnu strasnu Lusijano Bekio, harizmatični plavokosi Argentinac, koji je za 4 i po sezone na Eland Roudu dao 86 golova na 221 utakmici.

12.55 Fulam pregovara sa Ajaksom u vezi sa prelaskom Ejonga Enoa. "Ništa još nije gotovo, pregovori su tek počeli", rekao je tehnički direktor Ajaksa Mark Overmars.

12.42 Bruno Pereirinja iz Sportinga potpisao za Lacio. Rimski klub potvrdio transfer, vrednost posla nije objavljena.



12.40 Milan produžio ugovor sa El Šaravijem. Iako je mladi reprezentativac Italije čiji je otac Egipćanin imao ugovor do leta 2017. godine, novi će važiti godinu duže.

12.38 'Bomba' se sprema u Parizu, ostrvski mediji pominju da je Dejvid Bekam u Francuskoj, Pari Sen Žermen dva puta zakazivao i odlagao konferenciju za novinare trenera Ančelotija.

Mogućnost da nekadašnji reprezentativac Engleske dođe u PSŽ pominjana i ranije, Džoi Barton, fudbaler Olimpika iz Marseja, aktivan tim povodom na Tviteru.

„Zaista se nadam da će Bekam doći u PSŽ, bilo bi to sjajno za francuski fudbal. Ipak, biće drugi najbolji i drugi najlepši Englez u Francuskoj. To će mu negativno uticati na samopouzdanje“, našalio se Barton.

12.35 Kaka potpisao za Deportivo iz La Korunje. Nije u pitanju Brazilac koji je i dalje član madridskog Reala nego njegov zemljak, štoper, koji dolazi iz mađarskog Videotona.

12.30 Alehandro Faurlin, argentinski internacionalac koji je član Kvins Park Rendžersa, provešće drugi deo sezone u Palermu na 'pozajmici'.



12.20 Eureljo Gomeš, golman Totenhema, provešće sledećih šest meseci na pozajmici u nemačkom Hofenhajmu.

12.10 Njukasl dovodi još jednog igrača, i to ne iz Francuske! Kevin Mbabu, Švajcarac rođen 1995. godine, seli se na sever Engleske iz Serveta. Do kraja sezone igraće za mladi tim 'Svraka'.

11.55 Doskorašnji napadač engleskog Mančester Sitija Mario Baloteli zvanično je postao član Milana sa kojim je potpisao ugovor do 30. juna 2017. godine. Na sajtu roso-nera navodi se da će Baloteli medijima biti predstavljen u petak u 19 sati na stadionu San Siro.

Kontroverzni napadač će u novom klubu nositi dres sa brojem 45, a Siti je na ime obeštećenja za Balotelija zaradio 23 miliona evra. Prvobitno je najavljeno da će nositi dres sa brojem devet, ali to se neće desiti jer je Pato već imao taj broj.

11.50 Hari Rednap se trudi da angažuje Pitera Krauča, napadača Stouka. Njegov Kvins Park Rendžers je ekipa koja se grčevito bori za opstanak, a Samba i Krauč popravili bi izglede da se taj status zadrži.

11.40 Igrač koji je pre samo godinu dana iz Blekburn Roversa otišao u Anži za 12 miliona funti sada se vraća u Premijerligu za 500.000 funti više. Štoper Kristofer Samba na svom Tviter nalogu napisao je da je stigao u London.

11.35 Sporting iz Lisabona vratio je Marijuša Nikulaea. Ruzmunski napadač već je nastupao za klub iz Lisabona od 2001. do 2005. godine, a sada dolazi iz Vasluija.

11.30 Reto Cigler u Fenerbahčeu, turska liga jača iz dana u dan.

11:20 Još jedan mladi hrvatski fudbaler otišao je u Italiju. Napoli je za 3 miliona evra doveo zadnjeg veznog igrača splitkog Hajduka Josipa Radoševića. Italijani ga porede sa Đenarom Gatuzom.